YDS
YDS Nedir?
YDS, ÖSYM’nin geçmiş yıllarda uyguladığı ÜDS, KPDS, TUS gibi sınavları tek bir çatı altında birleştirerek oluşturduğu Yabancı Dil Yeterlilik Sınavıdır. Sınav YDS başlığı altında ilk olarak 2013 yılında yapılmaya başlamıştır. YDS örgün olarak günümüzde ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa yapılmakta olup, internet üzerinden de (e-yds) her ay gerçekleştirilmektedir. YDS sınavı İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Arapça, İtalyanca, Rusça ve Yunanca dillerinde uygulanabilmektedir. YDS Nedir başlığı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız!
YDS Hangi Dillerde Yapılır?
YDS sınavı yılda 2 kez olmak üzere Mart ve Eylül aylarında yapılmaktadır.Mart dönemi sınavları; İngilizce, Almanca, Fransızca, Çince, Arapça, Bulgarca, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca, İspanyolca, Korece, Lehçe, Japonca, İtalyanca, Macarca, Sırpça, Rusça, Portekizce, Ukraynaca, Yunanca ve Rumence dillerinde yapılmaktadır.Eylül dönemi sınavları ise; İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça ve Almanca’dan yapılmaktadır.
YDS’nin Formatı Nasıldır?
YDS sınavı 80 adet sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 150 dakikadır. Sorular test şeklinde olup, kelime bilgisi, dil bilgisi, okuduğunu anlama ve çevirileri kapsamaktadır. Sınavda IELTS ve TOEFL’da olduğu gibi dinleme ya da konuşma yetenekleri ölçülmez. Sınav daha çok okuduğunu anlama ve akademik kelime bilgisinin yoğun olduğu bir sınavdır. Sınavda yanlış cevaplar doğruları götürmez.
Kimler YDS’ye Katılabilir?
- Herhangi bir lisans programından mezun olup, yüksek lisans yapmak isteyenler,
- Kamu kurumlarında görev yapanlardan dil tazminatı veya yurtdışı görev için yabancı dil seviyesini belgelemek isteyenler,
- TUS ya da DUS sınavına katılacak olanlar,
- Kamu kurumlarının personel alımlarında KPSS ile birlikte yabancı dil bilgisi düzeyinin de belgelenmesinin gerekli olduğu durumlarda KPSS adayları,
- Herhangi bir amaca bağlı olmadan yalnızca yabancı dil düzeyini belgelemek isteyen üniversite veya yüksekokul mezunları
- Doktora, doçent ve sanatta yeterlilik adayları
- KPSS A grubu öğretmenlik sınavlarında yabancı dil puanı hesaplanacak olanlar YDS katılarak yabancı dil seviyelerini belgeleyebilirler.
YDS’ye Nasıl Başvurulur?
YDS sınavına başvuracak adayların başvuru tarihleri içerisinde, ÖSYM’nin web sitesi üzerinde yer alan Aday Başvuru Formunun ve Sınav Kılavuzunun çıktısını almaları gerekmektedir. (ÖSYM’nin sitesi dışındaki herhangi bir yerden başvuru kılavuzu temin edilemez.) Aday başvuru formunu doldurup, ödeme kanallarından sınav başvuru ücretini yatırmalıdır. Ardından başvuru formu, banka dekontu ve kimlik belgesiyle birlikte sınav başvuru merkezine gitmelidir. Sınav merkezinde görevli tarafından aday başvuru formundaki bilgiler ve kişinin web kamera aracılığıyla orada çekilecek olan fotoğrafı elektronik ortama aktarılacaktır.
YDS’ye başvuracak olan öğrenci sınavdan önceki iki sene içerisinde ÖSYM’nin herhangi bir sınavına sınav merkezinden başvuruda bulunmuşsa, başvurusunu internet üzerinden yapabilir ya da kendi isteği doğrultusunda başvuru merkezlerini kullanabilir. Bu şartı sağlamayan adaylar ise sınav başvurularını ÖSYM sınav başvuru merkezleri aracılığıyla yapmalıdır.
Ardından aday Başvuru Kayıt Bilgileri isimli belgeyi kontrol etmeli ve doğruluğundan emin olduktan sonra imzalayıp görevliye teslim etmelidir. Görevlinin başvuruyu onaylamasını beklemeli ve onaylı belgesi ile internet şifresini alarak saklamalıdır. Başvuru merkezleri 5 TL civarında başvuru ücreti almaktadır.
**YDS sınavına girecek olan engelli adayların engellerine dair öz geçmişlerinin yer aldığı bir dilekçeyi ve raporlarının bir örneğini başvuru merkezlerine teslim etmeleri gerekmektedir.
YDS Sınav Ücreti Nereye Ödenir?
2016 YDS sınav ücreti 70 TL’dir. Ödemeler aşağıda belirtilen ödeme kanallarından yapılabilir.
- Ziraat Bankası
- Vakıf Bank (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- Halk Bankası
- Akbank (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- Kuveyt Türk Katılım Bankası (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- TEB
- Deniz Bank (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- PTT
Dipnot: Sınav ücretini banka şubeleri aracılığıyla ödeyecek olan adaylar dekontlarını saklamalıdır.
YDS’ye girecek adaylar ÖSYM’nin sitesi üzerinden online olarak da ödemelerini gerçekleştirebilirler.
YDS’nin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
ÖSYM, YDS puanlarının geçerlilik süresini kurumlar ya da üniversitelerin kendi mevzuatlarınca belirleyebileceğini duyurmuştur. Bu nedenle sınav sonucunun geçerlilik süresiyle ilgili kişinin birebir başvuru yapılan kurum ya da üniversiteden bilgi alması daha doğru olacaktır. Dil tazminatı için geçerlilik süresinin 5 yıl olduğu da ÖSYM tarafından duyurulmuştur. 5 yıl sonunca puanı yenilenmeyenlerin seviyesi bir alta düşecek ve yabancı dil seviyeleri C olanların dil tazminatları kesilecektir.
YDS’den Kaç Puan Almak Gerekir?
YDS sınavında her soru 1.25 puan olup, toplamda 80 adet soru bulunmaktadır. Sınav sonuçları 100 puan üzerinden hesaplanmakta olup, doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarınınsa minimum 55 almaları gerekmektedir. Dil tazminatı ve yurt dışı görev içinse minimum puan 70 olmalıdır. Birden fazla sınav puanı olan kişinin geçerlilik süresi içerisinde almış olduğu en yüksek puan baz alınır.
YDS Puanları ve Seviyeleri
PUAN | SEVİYE |
90 – 100 | A |
80 – 89 | B |
70 – 79 | C |
60 – 69 | D |
50 – 59 | E |
YDS Puanlarına Göre Dil Tazminatları
PUAN | TUTAR |
90 – 100 | 1500 |
80 – 89 | 600 |
70 – 79 | 300 |
60 – 69 | X |
50 – 59 | X |
YDS’de Başarının Sırları?
YDS’de başarılı olabilmek için çok iyi İngilizce konuşuyor olmak maalesef ki yeterli değildir. Bunu şu şekilde örneklendirebiliriz. Anadili Türkçe olanları düşünelim. Hepimiz Türkçe konuşuyoruz ama hepimiz dil ve anlatım sınavlarından, yorum gerektiren paragraflardan istediğimiz puanları alamıyoruz. İşte YDS’de tıpkı bunun gibi ya da IELTS & TOEFL gibi konuşmayı, yazmayı, okumayı ya da dinlemeyi ölçen bir sınav değildir. Tabii ki bir dilin bu dört alanında ne kadar hakim olursanız sınava giden yolunuzdaki engelleri de o kadar kaldırmış olursunuz. Fakat YDS’de asıl ağırlık gramere, okuduğunu anlamaya, akademik kelime bilgisine verilmelidir.
YDS’de başarılı olabilmek için her alanda olduğu gibi ilk şart disiplindir. Öğrenci ister kendi hazırlansın, isterse bir kursun katkısıyla sınava girsin, yeterli zamanı ayıramıyor ve yeterli düzeyde çalışamıyorsa, çalışmaları yalnızca hafta da iki gün gittiği kursta kalıyor, bir sonraki haftaya kitabı hiç açmadan geliyorsa belki puanını bir nebze arttırır ama istediği puana ulaşamayabilir. Bu nedenle ilk yapılması gereken yeterli zamanı ayırmak, bir çalışma planı çıkartıp, düzenli olarak uygulamak, bir kurs aracılığıyla hazırlanıyorsa tüm derslere katılmak, anlamadığı konuları ders esnasında ya da sonrasında hocasıyla paylaşıp tekrar etmektir.